J. NAGY: Minister P. Žiga dostal od podriadených zlú verziu zákona o odpadoch

14.08.2012 Bratislava

Bratislava 14. augusta (TASR) - Bývalý minister životného prostredia József Nagy (Most-Híd) si myslí, že v prípade návrhu zákona o odpadoch, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložil súčasný minister Peter Žiga (Smer-SD), nešlo o správnu verziu návrhu. Nagy sa domnieva, že "dobrú verziu" nepredložili ministrovi jeho podriadení.

Nagy tak reagoval na informácie, ktoré zazneli na dnešnej tlačovej konferencii Ministerstva životného prostredia SR. Minister Žiga pre médiá uviedol, že návrh zákona o odpadoch, ktorý zostavil tím bývalého ministra, bol zle pripravený. "Návrh zákona si v medzirezortnom konaní vyslúžil 2850 pripomienok, z toho 1800 zásadných," informoval Žiga s tým, že ide zrejme o rekord v počte pripomienok k navrhovanému zákonu.

Nagy pre TASR povedal, že išlo o návrh zákona, ktorý už on sám stopol. Podľa jeho ďalších slov bola pripravovaná druhá verzia zákona, ktorá mala oveľa väčšiu podporu Zelenej tripartity a všetkých zainteresovaných strán. "Som si istý, že ak by táto verzia išla do pripomienkového konania, počet pripomienok by bol oveľa, oveľa menší."

Na otázku TASR, ako si vysvetľuje, že sa nepracovalo s touto "vylepšenou verziou", Nagy povedal, že ju zrejme ministrovi nepredložili jeho podriadení. "Sám nemal šancu návrh preštudovať, musel sa spoľahnúť na ľudí okolo seba, zrejme sa teda bude musieť obklopiť lepšími."

Minister Žiga v reakcii uviedol, že na ministerstve bola iba jedna verzia návrhu zákona. "Žiadna iná verzia, okrem tej, ktorú sme predložili na pripomienkovanie, nebola," zdôraznil.

Na ministerstve sa rozhodli, že namiesto návrhu veľkého zákona o odpadoch, pripravia malú novelu toho súčasného. Novela sa má týkať odstránenia všetkých nesúladov terajšieho zákona s európskymi normami podľa požiadaviek Európskej únie. Novela podľa slov ministra bude oddnes v internom pripomienkovom konaní na ministerstve. V parlamente by podľa Žigu mohla byť schválená v októbri. "Chceli by sme v tejto súvislosti využiť aj inštitút skráteného legislatívneho konania".

Dodal, že novela je veľmi potrebná. "Musíme to takto urobiť, lebo nám stále hrozí vysoká pokuta," uviedol minister. Keďže Slovensko smernicu EÚ o odpadoch doteraz nemá zahrnutú vo svojich zákonoch, Európska komisia podala na Slovensko žalobu na Súdny dvor EÚ a žiada, aby súd uložil SR sankcie vo výške 17.000 eur za každý deň omeškania. Implementovať smernicu malo Slovensko už v decembri 2010.

Súd ešte nezasadol a nerozhodol, Slovensko nič neplatilo. "Veríme, že stihneme urobiť všetky kroky a legislatívne opatrenia tak, aby sme stihli zabrániť škodám pre Slovenskú republiku," povedal minister Žiga.
 

Vyberte región